Pastrva

POTOČNA PASTRVA (Salmo trutta) je riba koja živi u gotovo svim našim visinskim vodama. Jedna je od najljepših riba u našim vodama, sa svojim prekrasnim bojama tijela.

Potočnu pastrvu ima sivozelena leđa sa izraženim pjegama koje stvaraju mramorni uzorak. Bež ili zelenožute mrlje na bokovima pomiješane su sa crvenim i plavim. Bijeli trbuh nijansiran je narančastom bojom koja se zatamnjuje, a u vrijeme mriještenja postaje gotovo crna. Repna, trbušna i leđna peraja obrubljene su bijelim.

Da bi narasla 24 do 26cm treba oko 3 godine, kad većinom postaje spolno zrela. Mrijesti se u studenom i prosincu, a ženka polaže ikru – oko 2000kom na 1kg težine u plitkoj plosnatoj jami, koju zajedno sa mužjakom izdubi repom. Obično naraste do 40cm dužine, ali u nekim našim kraškim rijekama koje imaju vrlo dobre prehrambene i druge uvjete, nalaze se primjerci i od desetak kilograma.

Kod ove vrste ribe poznata je i umjetna oplodnja koja je uspješno primjenjena 1725. godine.

Pastrva se smatra prvorazrednom športskom ribom, koja se lovi na sve vrste umjetnih mamaca, mušice i varalice, u nas na većini voda od ožujka do konca rujna.

Poznato je da pastrve na manjim vodama i potocima ne mogu osobito narasti zbog smanjenih mogućnosti i uvjeta. Obično su to pastrve do dvadesetak centimetara dužine. Na većim vodama, gdje su izvanredni prehrambeni uvjeti, može narasti i do deset kilograma, pa i više.

Pastrva živi u planinskim potocima cijele Europe – od dalekog sjevera do redozemnih obala Afrike. Bitni uvjeti za njezin život su količina kisika u vodi, brzina protoka i temperatura vode.