Deverika

DEVERIKA (Abramis brama) možda nije najveći borac slatkovodnih voda, no njezino svjetlucavo brončano tijelo i izbočena leđa uistinu su impresivan izbor.

Deverika je vrlo slična šaranu, a izraste od 5 do 6kg. Male deverike su srebrne boje, ali ih nije teško razlikovati od ostalih srebrnih riba, npr. bodorke, zbog sluzava tijela i usta zavrnutih prema dolje. Kad narastu do 0,45kg postaju tamnije, a grba na leđima im je s godinama sve izbočenija.

Tijelo odrasle deverike je plosnato, s visokim hrptom. Sivkasta je, a prema trbuhu srebrnasta. Peraje su joj sive, a glava malena. Ima dulju i jaku podrepnu peraju i velike ljuske. U nas može narasti do 3 do k kilograma težine.

Što se tiče ribiča, prednost ove vrste jest to što se kreću u jatima, pa kad ulovite jednu, znači da ih u blizini ima još. Ako imate sreće možete se dobro naloviti.

Deverike se hrane pri dnu. Dovoljno je da vidite njihova usta usmjerena prema dolje pa da vam postane jasno kako vole rovati po muljevitom dnu u potrazi za hranom. Deverike su lijene i ne jure na mamac poput brzog klenića, na primjer. Pa se često koristi statični mamac. Ovom metodom možete svaki put kad zabacite ubaciti više hrane u vodu. Tajna uspjeha je u preciznom bacanju, kako bi se jato koncentriraloi na malenom području i ako to postignete, vadit ćete jednu ribu za drugom.

Hrani se kao i šaran – crvima, ličinkama i biljnim travama. Obično se kreće u jatima, a u nas je ima u većim količinama u Savi, Dravi i Dunavu.

Također i ovu ribu možete naći u našim vodama.