Mrena

MRENA (Barbus barbus) je možda najomiljenija od svih riječnih riba, a mnogim ribičima je potjera za ovom kraljevskom vrstom postala opsesija. To ne čudi uzme li se u obzir to da je mrena najborbenija riječna riba.

Kad se zakvači za udicu, mrena se služi čistom snagom mišića u riječnoj struji za borbu dostojna strahopoštovanja, koja će vas ostaviti bez daha ili bez ribe.

Leđa su joj tamnozelena, bokovi tamnozlatni, trbuh bjelkast. Tijelo je izduženo vretenasto, usta velika, mesnata, a na gornjoj usnici su po dva mala brčića. Glava joj je šiljasta, a oči malene. Na prednjem dijelu leđne peraje ima nazubljenu kost. Čvrsta je snažna riba koja pliva čelom prema struji. Može narasti do 7-8 kilograma težine. Naseljuje tekuće vode srednje Europe. Živi u jatima i putuje za vrijeme mrijesta uzvodno. Noćna je riba i po danu se zadržava u strujama i pod slapovima, a uveče traži hranu i po plićacima.

Kod lova mrene najbolje je uzeti sa sobom što manje stvari, kako biste često mogli mjenjati mjesto.

Osjetljiva je na studen pa pod jesen, čim vrijeme zahladi, traži zaklone i pada u neku vrst zimskog sna iz kojeg se budi tek nakon toplijih preoljetnih velikih voda. Mrijesti se od svibnja do konca srpnja. Mrijesti se u jakoj tekućoj vodi, a ikru lijepi po kamenju i šljunku.

Najbolje je vrijeme lova u kolovozu i rujnu, a može se protegnuti i na listopad, ako je vrijeme toplo a voda bistra, i proljeće ako je toplo vrijeme i nizak vodostaj. Najbolji rezultati postižu se predvečer i zorom jer je noćna riba.

Rijeka Kupa bogata je ovom ribom.