Grgeč

GRGEČ (Perca fluviatilis) jedna je od najljepših slatkovodnih riba i jedna od najagresivnijih grabežljivica. Dok je mlad, kreće se u velikim jatima, kružeći oko ribljeg sitniša i zaletavajući se u njih, zbog čega stotine ribica iskače na površinu pokušavajući pobjeći. Grgeč nije osobiti plivač i zato lovi iz zasjede. Čim opazi plijen, zaustavi se, naroguši peraje i onda napada.

Grgeč je vrlo raširena europska i azijska riba. U Hrvatskoj naseljava vode dunavskog slijeva. U Savi, Kupi, Uni i Dravi i njihovim pritokama i za njih vezanim stajaćim vodama vrlo je čist i zastupljen brojnim populacijama.

Možete ju prepoznati po velikoj uzdignutoj bodljikavoj leđnoj peraji, tamnih poprečnih pruga po tijelu, žutocrvenih peraja. Doživi i do 13 godina.

Mrijesti se u rano proljeće. Ženka ove veličine odlaže i do 300000 jaja skupljenih u ljepljive vrpce koje odlaže na podvodnim granama, korijenju i kamenju. Hrane se kišnim glistama i sitnim ribama.

Rasprostranjen je u Europi i Aziji. U Španjolskoj i Italiji ga nema. U nas živi u vodama Dunavskog i Egejskog sliva.

Zbog svoje agresivnosti, često je baš grgeč prvi ulov početnika… a taj pogled na uhvaćenog ponosnog grabežljivca često je dovoljan da se čovjek doživotno veže uz ribolov.

U našim vodama Grgeča možete loviti na jezerima Šljunčare.