Klen

KLEN (Leuciscus cephalus) mjedene boje smatran je najpohlepnijom riječnom ribom. Istina je da ima velika usta koje mogu progutati velike komade kruha, a to je i riba koja se hrani cijelu godinu, pa i onda kada vam se prstenovi štapa zalede.

Prepoznat ćete ga kao ribu debele glave, velikih usta, bokovi su žućkastobijeli, a leđa tamnozelena, te karakterističnih tamnih rubova na ljuskama. Ova riba živi od 10 do 12 godina.

Klena nalazimo od gornjih dijelova pastrvskih voda, pa sve do regije u kojima žive šarani. Hrani se vrlo različitom ribom, od sitnih vodenih životinjica do krupnih kukaca, a ne zazire ni od sitnih ribica.

Budući da nema zubi, a nije naročit plivač, nije posebno opasan za riblju mlađ jer uspije uhvatiti samo ribe koje nemaju dobru kondiciju.

Vrlo je korisno provesti popodne šćućuren i u tišini promatrati jata riba koje se njišu u ritmu struje u potrazi za hranom. Ali ako kihnete ili se vaša sjena pojavi nad vodom, u trenu će svi klenovi nestati. Zbog toga klen privlači ribiče.

Kao i za mnoge druge riječne ribe, i za klena je najbolje vrijeme ono kad se voda zamuti. To znači da se voda privremeno zamutila muljem, najčešće nakon obilnih kiša. U tim uvjetima najbolji je veliki mamac snažna mirisa. Omiljene su mi gujavice, ali i komadići kruha i tijesto.

Klen je specifičan i po tome što voli miris sira; izvrsna je aroma Scopex, kojom se poprska mamac.

Kao i sve ribe iz roda klena, imaju zastrašujuću jaku čeljust koja lomi kosti i koje vam mogu ozlijediti prste ako ste dovoljno neoprezni da mu ih stavite u usta.