Crvenperka

CRVENPERKA (Scardinius Erythrophthalmus) je prema većini ribiča najljepša slatkovodna riba, zbog tijela boje svijetlog zlata i crvenih peraja. No teško je naći pravu crvenperku jer se križa sa bodorkom i deverikom, a lako ih je zamjeniti.

Ova vrsta ribe prepoznatiljiva je po zlatnim tijelu, purpurnih peraja te izbočene donje usne. Crvenperka se hrani na površini pa ima isturenu donju usnu u odnosu na gornju. Životni vijek crvenperke je 10 do 12 godina.

Crvenperka voli skupljati kukce s vodene površine, pa je najdjelotvornija metoda lov mušicom u blizini obala punih šaša, i to osušenim mušicama ili nimfama koje sporo tonu.

Ribič koji nema mušice najprije treba pokušati locirati ribu razbacivanjem plutajućih kastera niz vjetar, uz šaš, dok se riba ne pojavi na površini vode.
Najbolja metoda lova crvenperke je pecanje plovkom.

Mrijesti se i živi na područjima kao i bodorka. Također voli mirnije vode, obrasle biljem. Živi u jatima i drži se dna, gdje traži hranu. Naraste do kilograma težine. Obično se zadržava na istom staništu pa ne ide u veće dubine, jedino se zimi ondje nalazi.

Njezina prebivališta su plitka jezera bogata hranom, s puno trave i šaša, jezera i spore rijeke. Ima ih u srednjoj i južnoj Europi, ali je u posljednje vrijeme broj ulovljenih crvenperki sve manji, vjerovatno zbog agresivnije bodorke.

Ovu vrstu ribe možete pronaći i u Kupi u Ozlju.