Som

SOM (Silurus glanis) s velikom glavom i izduženim, mramorastim tijelom, može narasti veći od ikoje europske slatkovodne ribe. Izgleda kao velika glava s repom, bez tijela.

Ovu riba ima veliku glavu, golema usta, veliko pjegavo tijelo bez krljušti, šest ticala (dva duga, četiri kratka). Na glavi su na gornjoj čeljusti dva velika pokretljiva brka, a na donjoj četiri mala. Ima malene oči, a usta velika sa mnogo malih zubića. Leđna peraja je mala i kratka, a analna vrlo dugačka. Tijelo prekriva koža bez ljusaka. Leđa su mu tamnomaslinaste boje sa svijetljim šarama po bokovima, a trbuh je bijele boje.

Som je naša najveća riba, koja naraste i do 3 metara dužine i neki primjerci bilježe i do 200kg.

Som je vrlo osjetljiv na svijetlo, pa će se agresivnije hraniti samo noću ili po vrlo oblačnom vremenu. To je i najbolje vrijeme za lov te ribe. U pravilu se vole izležavati u dubokoj vodi pored grebena, a noću otpliva u plićak.

Lovi se i na takozvano “bućkalo”. Ribolovac pusti da mu voda nosi čamac sredinom rijeke, a on drži u ruci čvrsto uže s mrmkom ili ribicom te istovremeno drvenim bućkalom (slično gornjoj polovici boce) bućka po vodi, stvarajući zvukove koji se čuju na stotine metara. Som dolazi u smjeru zvuka, vidi mamac i grabi ga, a o vještini ribolovca i veličini soma ovisi hoće li biti izvađen iz vode.

Som je ujedno i naš najveći grabežljivac među ribama i hrani se uglavnom ribama, žabama i vodenim pticama.

U našim vodama možete ga loviti u rijeci Kupi, te na jezerima Šljunčare.