Linjak

LINJAK (Tinca tinca) je možda najotpornija od svih slatkovodnih riba, a može živjeti u vodi s malo kisika, pa je jedina riba koja preživljava nakon zagađenja i ekološke katastrofe.

Prepoznatljiva je po zelenom tijelu, crvenim očima, zaobljenim perajama, kratkim leđnim perajama, te sa dva mala brka na gornjoj usni. Sigurno ju nećete zamjeniti ni za koju drugu ribu. Ima debeljuškasto, maslinasto tijelo, crvene oči i malene krljušti prekrivene debelom zaštitnom sluzi, zbog čega je izvanredno glatka riba.

Kao i kod štuke svi veliki primjerci su ženke. Mužjak od 3,5kg je već čudovište, dok ženke mogu narasti do 6kg. No veći je primjerak od 3kg dobar ulov na većini mjesta. Neobično je što se mali primjerci (manji od 0,45kg) gotovo nikad ne ulove, čak ni na posebne mamce koje upotrebljavaju ribiči natjecatelji.

Linjak je riba koja se uglavnom hrani po danu, pa nije teško otkriti gdje bi naš mamac trebao biti. Na našu sreću drže se navika, pa ne samo da ćete ih pronaći uvijek na istom mjestu, već vas na svoju prisutnost upozoravaju i ispuštajući mjehuriće zraka dok se hrane. Linjak se zadržava često gdje ima lopoča, pa nećete pogriješiti ako tamo stavite mamac.

Mrijesti se od svibnja do lipnja, a ikru odlaže na vodeno bilje. Zimu provede zakopan u mulju i spada među riblje vrste koje mogu živjeti s malim postotkom kisika u vodi.

Pecanje plovkom dobar je način hvatanja linjaka, ali ako je voda duboka bolje se je poslužiti hranilicom.

Riba je široko rasprostranjena Europom, a njezina su prebivališta jezera, šljunčare i spore rijeke, pa ga isto tako ima u rijeci Kupi, te na jezerima Šljunčare.